Sesiuni de formare MiraGE – pentru o mai bună integrare pe piața muncii a imigranților din România
Asociația Novapolis a organizat sesiuni de formare online privind antreprenoriatul pentru cetățenii resortisanți ai țărilor terțe din Brașov și Timișoara, România
Integrarea efectivă a migranților în cadrul societății gazdă reprezintă o provocare pentru Europa și este în același timp esențială pentru gestionarea cu success a fenomenului migraționist. Participarea pe piața muncii a imigranților din România este unul din domeniile cheie unde Asociația Novapolis actionează în mod constant pentru a aduce o schimbare privind integrarea în muncă a străinilor din România și pentru a maximiza totodată contribuția pozitivă imigrației asupra economiei românești.
În acest context, în România s-au organizat sesiuni de formare online, Antreprenor Migrant în România, adresate cetățenilor resortisanți ai țărilor terțe aflați cu ședere legală în România.
Sesiunile de formare online s-au desfășurat în perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021 și au avut drept scop, promovarea antreprenoriatului în rândul cetățenilor RTT, ca factor cheie de acces, integrare și competitivitate pe piața muncii.
Sesiunile online au vizat 2 mari orașe din România, Brașov și Timișoara, unde trăiesc comunități mari de migranți, fiind implementate în limba română, engleză și arabă.
Sesiunile de formare au fost interactive, cu aplicații și exerciții practice, și au reunit aproximativ 40 de cetățeni RTT, atât viitori, cât și actuali antreprenori, care au dezbătut alături de formatori și experți, informații actualizate despre ce înseamnă înființarea și funcționarea unei firme, cât și despre cum pot realiza un plan de afaceri realist, conectat la viața economică actuală, cu care să facă primii pași pe piața muncii, dar și informații cu privire la devoltarea afacerii.
Participanții au aflat astfel cum își pot înființa și dezvolta o afacere în România, precum și informații cu privire la cadrul legal și sursele de finanțare disponibile sau despre organizațiile nonguvernamentale care oferă asistență migranților și refugiaților din România.
Sesiunile de formare organizate online au beneficiat de sprijinul Centrului de Integrare pentru Migranți Brașov, AIDROM Timișoara și Asociația Filantropia Oradea, care au prezentat participanților acțiunile derulate pe plan local și național, menite să vină în sprijinul migranților și refugiaților.
“Trainerii au oferit informații valoroase! În special cele referitoare la sursele de finanțare, programele de start-up din diferite sectoare, precum IT, agricultură, economie socială! Vă mulțumesc!” Participant din Brașov
“Pentru mine, acest training a fost foarte valoros, deoarece am avut oportunitatea să interacționez și cu alți antreprenori de la care am aflat ce trebuie și ce nu trebuie să faci, atunci când începi o afacere.” Participant din Timișoara
“Vă mulțumesc pentru acest training. Apreciez informațiile importante despre procesul de înființare a unei afaceri în România.” Participant din Oradea
Photo’s credit
Photo by Asociația Novapolis